Helsingin Sanomissa käsiteltiin 10.9 asiaa,joka koski romaniväestön syrjintää työmarkkinoilla. Pääkaupunkiseudulla kysymykseen vastasi 300 yrittäjää, 12% työnantajista ei palkkaisi romania. Syynä olivat epäluulo ja rasismi. 70% romaneista haluaisi päästä töihin, työvoimatoimiston tutkimuksen pohjalta.

 Opiskellessani taannoin lähihoitajaksi,samassa oppilaitoksessa oli romani ryhmä, joka opiskeli myös lähihoitajaksi. En ole koskaan nähnyt romani lähihoitajaa työssä, vaikka olen kierrellyt sijaisena, ja keikoilla monissa hoitoalan paikoissa. Miksi?

 Yli kaksivuosikymmentävuotta taaksepäin, olin lastenkodissa hoitajana. Siellä oli keittäjänä romaninainen, hän teki hyvää ruokaa,otti osaa lasten kasvatukseen terveellä tavalla. Luonnollisella, kauniilla olemuksellaan , hän edusti romania parhaimmillaan.

 Työnantaja oli ennakkoluuloton, hänen kaltaisiaan toivoisi olevan enemmän.

 Puhutaan kovalla äänellä rasismista mustia kohtaan, mutta vaietaan romanien syrjinnästä.

 Ihminen käyttäytyy asetettujen odotuksien mukaan, romaneihin on asetettu huonot odotteet, joka. näkyy syrjäytymisenä, ja rikoksen poluille joutumisena. Nyt olisi aika antaa romaniväestölle mahdollisuus näyttää, miten he selviytyvät työelämässä.