Tosiasiaa kulttuurista;  Viimeaikaiset tutkimukset ovat paljastaneet, että kulttuuri vaikuttaa mielialaan ja fyysiseen terveyteen.Uumajan yliopistossa tarkastetun väitöskirjan mukaan kulttuurin harrastajat elävät pidempään ja terveempänä,kuin kulttuuria harrastamattomat.Taide-elämysten synnyttämät impulssit tuntuvat syvällä aivoissamme.

 On vastattava ikääntyneiden kulttuurin nälkään,,heille on tarjottava tätä elämän eliksiiriä,heidän henkisen hyvinvointinsa tueksi!

 Olen itse tehnyt Lähihoitajan lopputyön -97 aiheesta "Vanhuus ja musiikki" Käsittelin siinä musiikin mahdollisuuksia vanhuudessa.Esim; "Musiikki herättää emootioita,jotka perustuvat kokemuksiin-musiikki nostattaa mielikuvia, sekä liikuttaa ihmismieltä.-- VANHA IHMINEN VOI MUISTELLA MUSIIKIN AVULLA."

 Esim;" Kun musiikilla on herätteitä stimuloiva voima,muodostaa se myös voimia itseilmaisuun ja emotionaaliseen vapautumiseen.-VANHENEVA IHMINEN VOI VAPAUTTAA PIILOSSA OLEVAT KYKYNSÄ, Luomisvoima voi puhjeta uuteen kukoistukseen ja elämän "suurin luomistyö" tehdään vasta arvokkaassa iässä!

 Esim;" Musiikilla näyttää olevan vaikutusta verenpaineeseen ja pulssiin.Tutkimuksissa on havaittu että mm.Bartokin ja Stravinskin konserttimusiikki sisältää kiihdyttäviä aineksia. Rauhoittavaksi todettiin mm.Bachin d.molli konserton toinen osa."MUSIIKILLA VOI  VAIKUTTAA VERENPAINEESEEN:"

 Musiikki on moniuloitteista, sillä on monta käyttötapaa-passiivinen ja osallistuva. Musiikin voi yhdistää mm. liikuntaan maalaukseen, sekä runouteen.MUSIIKKI ON TÄRKEÄ HOITOVÄLINE.

 On vahvaa näyttöä kulttuurin monipuolisen tarjonnan vaikutuksista myös ikääntyneille.Näitä välineitä tulisi käyttää vanhusten hoitotyössä!

 Vanhusten ainoa virike laitoksissa ei saa olla jatkuvasti auki oleva televisio, jonka äärellä joutuu istumaan pyörätuolissa tuntitolkulla, kun on niin vähän hoitajia..Laitokseen olisi saatava ihmisiä jotka tarjoavat monipuolisia kulttuurikokemuksia!

 Kotona yksinäiselle vanhukselle tulisi tarjota saattoapua esim.johonkin teatteriin, konserttiin, kirkkoon  taidenäyttelyyn ,tai hänelle voisi lukea.....jokaisella on varmasti omia mieltymyksiä.  Kun vanhus saa mielen ravintoa, ehkä masennuslääkkeet käyvät tarpeettomaksi ja uni voisi tulla ilman unilääkkeitä!

 Vanhusten hoitoa on kehitettävä tällä saralla. Näiden suurten elämysten puutteessa,ja yksinäisyydessä ikääntynyt menettää elämänhalunsa.

 (Olen elämänkoulussani saanut mahdollisuuden kohdata kultturin ja musiikin vaikutuksia omassa lähiympäristössäni,luotsatessani mm.neljää lapsistani "musiikinmaahan" olin aina valmis oppimaan musiikin monia ulottuvuuksia,esim,musiikkiterapiaa koulutuksen ja itseopiskelun kautta.  Koko elämääni on kantanut mm.runous(lausunta ja kirjoittelu) Kulttuurin ja luovuuden lähteet ovat taivaan lahja ihmiskunnalle! Voin vakuuttaa että kulttuuri kehittää monimuotoisuudellaan köyhääkin ihmistä.)